#ЩоЧитатиВихідними. Здолати булінг

#ЩоЧитатиВихідними. Здолати булінг

Дані ЮНІСЕФ свідчать про те, що в Україні 24% дітей були жертвами булінгу, 44% — спостерігачами, 48% не розповідали про нападки. Але проблема булінгу — це не тільки цькування у школі, але й у дорослому житті. Про це розповідаємо сьогодні в нашій традиційній п’ятничній добірці.


Книга Ярослави Литвин «Не мій дім» пропонує читачам захопливу і глибоку історію про сучасні виклики і людські стосунки у контексті технологічних інновацій. Роман переносить нас у недалеке майбутнє, де технології та роботизація проникають у всі аспекти життя, але за блискучим фасадом нового світу ховаються справжні людські драми та конфлікти.

Головна героїня, Сюзанна Карпенко, колись успішна дизайнерка, переживає складний період у житті. Втрата професійної і творчої ідентичності, депресія і тривожні стани призводять до того, що дівчина перебивається випадковими заробітками і боїться співбесід. Вони приїжджає на конференцію в Чехію, і неочікувано на порозі свого номеру в готелі зустрічає Петра. Несподівана зустріч з харизматичним архітектором здається для неї шансом на новий початок.

У Петра є мрія — побудувати затишний високотехнологічний будинок своїми руками. Мрія, яку перейняла для себе й Сюзанна, водночас втративши власні амбіції та надії. Врешті-решт, молоде подружжя переїжджає у свій новий дім, але чомусь омріяного затишку так і немає. Ідея спокійного життя швидко руйнується, коли в їхньому домі з’являється робот на ім’я Кейт. Цей технологічний помічник стає тригером для низки подій, що виявляють справжнє обличчя Петра і ведуть до поступового перетворення дому на аб’юзивну пастку.

Авторка, одна з небагатьох українських літераторів, починає замислюватись над сенсом життя в сучасному світі, де на зміну людському приходять високотехнологічні альтернативи. Це глибокий психологічний роман про життя в скляних стінах, втрату себе й силу боротися далі.

Книга «Зрозуміти (і здолати) булінг» — це фундаментальне дослідження явища у найдрібніших його аспектах від української письменниці, очільниці громадської організації «Студена» та активістки антибулінгового руху Анастасії Мельниченко. Така книга має бути в кожній родині, де зростає дитина, ба більше — в кожного дорослого, який відчув на собі булінг та хотів би вберегтися від нього надалі.

 

Проблема булінгу значно ширша і глибша, ніж цькування у школі. Булити можуть не тільки діти дітей, але й дорослі дітей, дорослі дорослих. Поведінка групи, де слабшому фізично, психологічно або просто чимось відмінному учаснику завдають фізичних і/або моральних знущань є категорично неприпустимою та завдає тяжких наслідків, якщо не зупинити її вчасно. Книга Насті Мельниченко — це корисний нон-фікшн про поведінку групи та самозахист з ілюстраціями та детальними інструкціями на кожен випадок.


У своїй книзі авторка дає чітку дефініцію поняттю та пояснює, чим булінг відрізняється від цькування. Зазирнувши глибоко у природу та історію цього явища та спершись на основи психології та конфліктології, Настя Мельниченко розглядає його як цілу екосистему. Та головна користь книги полягає не тільки у описі проблематики булінгу, але й у практичних порадах щодо того, як із ним боротись. Зокрема авторка розповідає про те, як самим захиститись від кривдників, і як переформатувати взаємодію у колективі, щоб позбутися в ньому проблеми булінгу.


Окрім нашої психологічної добірки, також рекомендуємо звернути увагу на інші акційні пропозиції — книги авторів-іменинників, а ще книги видавництва ARTBOOKS, які ви можете придбати зі знижкою 10% на нашій сторінці в Інстаграмі.

Товари з цієї статті
Не мій дім Ярослава Литвин
Паперова
390,00 грн
Електронна
250,00 грн
Додати у кошик