#ЩоЧитатиВихідними. Уроки життя

#ЩоЧитатиВихідними. Уроки життя

«Найкращі уроки ми отримуємо, коли робимо помилки. Помилка минулого — мудрість майбутнього». Сьогодні поговоримо про уроки, які нам підкидає життя, та висновки, як допомагають зробити крок вперед.

Почнімо з потужного психологічного трилера Шеннон Кьорк «Метод 15/33». Головну героїню роману звати Ліза Яйленд. Їй усього 16 і вона вагітна. Історія починає набирати обертів, коли одного разу дівчину викрадає банда дилерів, мета яких — заволодіти її дитиною. На жаль, вона не перша, хто потрапив до рук цих зловмисників. Вони ретельно обирають своїх жертв, і жодна з них не має повернутися з полону. Але цього разу викрадачі припускаються помилки. Бо Ліза, яка спершу не на жарт перелякалась, тепер готує для них жахливу помсту. Дівчина вміло маніпулює людьми, вона методична і безжальна, а її мозок працює, наче комп’ютер. Закрита у чотирьох стінах, Ліза не просто бореться зі своїми страхами, а будує в голові план виживання та втечі. План, в якому живим залишиться хтось один.     

Агенти ФБР беруться за пошуки дівчини. Розробляють версії, шукають викрадачів, а потім починають розуміти, що не все так просто, як може здатися на перший погляд. Книга описує метод 15/33 — коли потерпілий так само холоднокровний і безжальний, як і той, хто вчинив злочин.

Шеннон Кьорк — відома американська письменниця, а також адвокат-практик і професорка права в університеті Саффолка. Вона не обмежує себе суворими жанровими рамками — серед її книг є трилери, фантастичні романи, повісті й оповідання для підлітків. Кьорк — триразова фіналістка престижної премії Вільяма Фолкнера. І роман «Метод 15/33» — один з тих, що були високо оцінені авторитетним журі.

У книжці Джессіки Леї «Уроки з поразок. Як дозволити дитині пізнавати світ і вчитися на помилках» авторка зосереджує увагу на шкільних роках, коли батьки повинні навчитися дозволяти своїм дітям переживати розчарування та фрустрацію, які виникають через неминучі життєві проблеми. Адже в майбутньому це допоможе їм стати успішними, стійкими та самостійними людьми.

Сучасне батьківство характеризується безпрецедентним рівнем надмірної опіки: батьки, які стрімголов несуться до школи по першому ж телефонному дзвінку, щоб привезти забуті домашні завдання, які вступають в дебати з вчителями через незадовільні оцінки, які управляють дитячою дружбою і втручаються в дитячі ігри. Як пояснює викладачка та письменниця Джессіка Леї, хоча ці батьки вважають себе відповідальними за добробут своїх дітей, вони не дають їм шансу зазнати невдач або можливості навчитися розв'язувати власні проблеми.

Надмірна опіка може зруйнувати впевненість дитини та негативно вплинути на її навчання. Адже вчителі не просто вчать читати, писати та рахувати. Вони вчать відповідальності, організованості, манер, стриманості та далекоглядності — важливих навичок, які діти пронесуть з собою протягом всього життя.

У своїй книзі Леї презентує цілу програму з порадами щодо виконання домашніх завдань, табелів, соціальної динаміки та спорту. Найважливіше те, що вона пропонує план, який допоможе батькам навчитися відходити назад і приймати невдачі своїх дітей. Жорстка, але тепла й мудра книга «Уроки з поразок» є обов’язковою для батьків, педагогів і психологів, які хочуть допомогти дітям досягти успіху.

Бажаємо вам спокійних вихідних, бережіть себе! 

Товари з цієї статті