#ЩоЧитатиВихідними. Імперські війни

#ЩоЧитатиВихідними. Імперські війни

Так склалося, що наша сьогоднішня стаття виходить в день народження Романа Ратушного. Хай вона нагадує усім нам, що зло завжди мусить бути покарано, і що єдине правильне рішення — триматися свого коріння й боротися за право жити на своїй землі.

До вашої уваги оновлене видання книги Рафаеля Гругмана, яка тепер має назву «Злочини проти жінок під час війни». Ця книга — погляд на війни в незвичному ракурсі. У ній ідеться про те, що досі сором’язливо замовчувалося і замовчується, хоча за сучасним міжнародним законодавством подібні речі вважаються злочинами проти людства.

 

Тема злочинств на сексуальному ґрунті під час військових конфліктів насправді стара як наш світ. Бо сам стан війни сприяє вивільненню звірячих інстинктів, що сформувалися ще за сивої давнини, за часів первісних воєн, коли переможці навертали жінок переможених у сексуальне рабство, а самі перетворювалися на мисливців за «живим товаром». І що тривалішою виявлялася війна, то менше зберігалося людського в її учасниках.

Про воєнні злочини «загарбників», «чужинців» під час Другої світової війни охоче розводилася радянська та російська пропаганда. Однак навколо таких самих злочинів Червоної армії радянською цензурою (а сьогодні — так званою «російською суспільною думкою») була зведена непорушна стіна мовчання. Армія зображувалася взірцем моральності та непогрішимості. Ніби не існувало зґвалтувань цивільних співвітчизниць, жінок-військовослужбовиць, переміщених осіб і в’язнів нацистських концтаборів. Водночас німецькі жінки називали відомий «Монумент воїну-визволителю» у Берліні «Могилою невідомого ґвалтівника».

Але те, що сталося в наші дні, не могло наснитися навіть у кошмарі. У XXI столітті маніяк, котрий страждає на параною, знову дорвався до влади, й Україною, у самому серці Європи, знову прокотилася хвиля масових воєнних злочинів проти мирного населення — жінок, дітей і літніх людей. Ніби повернулися трагічні часи Другої світової, і внуки тих, хто 1945 року мародерствував, убивав і ґвалтував у Берліні, Будапешті, Відні та Празі, 2022 року у складі російських окупаційних військ чинили такі самі підлі злочини у Бучі, Ірпені, Маріуполі, Херсоні та безлічі інших українських сіл та містечок.

 

Та зараз не 1945 рік. Третього березня 2023 року в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі була відкрита справа щодо воєнних злочинів в Україні. Саме цей суд ще 2001 року визнав масові воєнні зґвалтування злочином проти людства. Точкою відліку цих злодіянь був обраний 2014 рік — і це, безумовно, справедливо. Бо історія нічому не вчить народи, якщо злочини, вчинені їх представниками, лишаються безкарними, коли злочинці не отримують належного вироку як із боку судових органів, так і з боку міжнародної спільноти, не усвідомлюють власної ницості й не відчувають щирого розкаяння.

Злочини проти людства, вчинені російською армією в Україні під час повномасштабного вторгнення на її територію,— черговий доказ цієї істини.


Знакова книжка Еви Томпсон «Трубадури імперії. Російська література і колоніалізм» є одним із перших і водночас фундаментальних досліджень на тему колоніальних мотивів у російській літературі, яка часто обслуговувала і легітимізувала агресивно-загарбницьку політику Російської імперії.

Протягом багатьох поколінь Росія збройними й політичними засобами збільшувала свої володіння. Ба більше, їй вдалося нав’язати власний наратив про колонізовані землі, тож світ прийняв їх як легітимну сферу російського впливу, не варту того, щоб здобути незалежність.

У своєму науковому дослідженні Ева Томпсон, польсько-американська літературознавиця та професорка університету Райса в США, розкриває фундаментальні питання про походження російської ксенофобії та її вплив на розвиток російської літератури. Вона досліджує, коли та чому російські культурні діячі почали прославляти агресію до сусідніх народів, і як це вплинуло на менталітет суспільства. Книга є ґрунтовним аналізом російського імперського культурознавчого дискурсу, обставин його функціонування в різні історичні епохи і до сьогодні. Вона буде корисною для всіх, хто цікавиться літературознавством, політологією та іншими дотичними дисциплінами. Це відкриття для тих, хто шанує свіжі погляди на, здавалося б, давно відомі речі.

 
Серед акційних пропозицій цього тижня ви знайдете чудову добірку книг авторів-іменинників, доступних для замовлення зі знижкою від -10 до -50%. 

 

Товари з цієї статті
Новинка
Злочини проти жінок під час війни Рафаель Гругман
Паперова
490,00 грн
Електронна
320,00 грн
Додати у кошик