#ЩоЧитатиВихідними. Бунт проти імперії

#ЩоЧитатиВихідними. Бунт проти імперії

Цієї п’ятниці маємо для вас дуже цікаве читання у рубриці #ЩоЧитатиВихідними . Обидві книги представляють сучукрліт, обидві ранять у саме серденько і від обох відірватися просто неможливо. Пропонуємо вам разом з нами зануритися в минуле та сьогодення.

 

Під поняттям «шістдесятництво» приховується безліч культурних феноменів, людських доль та літературних творів. Ця книжка, «Бунт проти імперії. Українські шістдесятники», пропонує читачеві мандрівку в мікросвіт українських шістдесятників — молодих людей, які творили нову культуру в час хрущовської «відлиги».

В основу книжки покладено особисте спілкування Радомира Мокрика з тими, хто увійшов у літературу та історію як шістдесятники, зокрема з Євгеном Сверстюком та Іваном Дзюбою. Зображується період саме культурного становлення, тобто до 1965 року. Автор розповідає «непрості людські історії про сумніви, інтелект, таланти». Мокрик переконаний, що шістдесятники — це різні особистості, які діяли не стільки маючи якісь спільні знаменники, а в силу своїх власних принципів, просто тому, що так правильно. На 400 сторінках постають такі молоді та живі, сповнені енергії Стус, Костенко, Дзюба, Симоненко та багато інших. І не лякайтеся того, що книга справжній товстунець, адже вона на диво швидко й легко читається.

Нехай ця історія трагічна, але це саме те, про що нам ніколи неможна забувати, адже вони боролися за нашу українськість та Україну тоді, а ми продовжуємо сьогодні  з надією, що цей раз останній.

 

«Лють» — ще одна книжка від Євгена Стеблівського, яка розповість про боротьбу. Про боротьбу сьогодні. У цій історії кожен може впізнати хоча б частинку своєї власної. Чи то себе, чи то людей, що оточували нас до 24.02., чи то людей після, чи то події.

Віктор Рудинський, друзі його звуть Вік на французьку чи, можливо, англійську манеру. Вік — письменник, журналіст. Гарич — любить гори, двічі-тричі на рік відправляється в десятиденний похід, а вся його квартира переповнена екіпіруванням для туризму. І Сашко, Монтя, син дрібного бізнесмена, цілком гарний хлопець, проте з ним краще не говорити про політику, бо Гарич може не стриматися і вломити. Батько Монті виходець з Росії, усе життя є тим «ждуном», який чекав на прихід «братнього народу», на що потім наставляв сина. Сашка після цього годі було й переконувати у зворотньому. Віктор «тоді думав собі: ну і що? Хай балакає собі людина, у неї власні переконання — шкоди ж від того не надто багато.» Зараз він вже так не думає. «Бо із простих слів, із пропаганди, із тих злостивих і біснуватих вигуків «рускава міра» світ виростив собі на горе жахливого і кровожерливого монстра.»

Усі троє друзів знайомі з дитинства, але кожен з них має свій власний шлях, обставини та результати виборів, котрі вони, у результаті, зроблять, коли по кожного з них прийде війна.

У романі використані свідчення учасників оборони «Азовсталі», отримані в режимі реального часу,— і це ще одна вражаюча своєю правдою оповідь про неймовірну відвагу, мужність і стійкість захисників Маріуполя.

 

Рекомендуємо до прочитання кожному обидві книжки. Крім того, зараз ви маєте нагоду використати знижки до Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. Ми підготували для вас приємні знижки, на близько 50 найменувань від -50% до -70% та -30% на всі електронні версії.

Товари з цієї статті
Акція
Лють Євген Стеблівський
Паперова
280,00 грн
350,00 грн
Електронна
200,00 грн
250,00 грн
Додати у кошик