Історична добірка. ТОП-5

Історична добірка. ТОП-5

В якості епіграфа до сьогоднішньої добірки ми обрали цитату Євгена Коновальця: «У великій світовій драмі наших днів ми маємо до вибору: або бути творцями, або жертвами історії». Думаємо, ви здогадалися, який шлях обрали герої нашого топу.  

Першою в нашому топі буде новинка цієї весни під назвою «У тенетах загадкових історичних убивств». Книжка розповідає про трагічні сторінки історії — вбивства знаменитих людей, в основному монархів та політичних діячів, у тому числі чотирьох відомих українців. Її автор — популяризатор історії, журналіст Сергій Махун, відшукав маловідомі факти про життя та загибель цих людей.

Багато з таких вбивств і досі обростає таємницями та конспірологічними теоріями. Сергій Махун у своїй новій книзі спробував у спрощеній формі розповісти про ці гучні вбивства, оперуючи лише перевіреними фактами, без здогадок та домислів. Його розслідування починаються у XVI ст. і закінчуються 1963 роком. Це історична белетристика, де герої постають перед читачем такими, якими їх запам'ятали сучасники. Автор розповідає нам про французького короля Генріха ІV Бурбона; Альбрехта фон Валленштайна; Рене Декарта; шведського короля Карла ХII; Авраама Лінкольна; короля Баварії Людвіга II Віттельсбаха; імператрицю Єлизавету Австрійську, яку вважали найкрасивішою жінкою XIX століття; Дж. Ф. Кеннеді та інших історичних персон. Що стосується українців, то тут нам зустрінеться Юрій Немирич — український магнат, державний діяч і дипломат доби Хмельниччини, автор проєкту Гадяцького договору, а також Симон Петлюра, Євген Коновалець та Степан Бандера.

Кожна глава присвячена окремому герою. Автор розкриває не лише подробиці вбивства, але і коротку історію життя жертви. Також важливим моментом є дослідження того, який слід в історії залишила ця постать.

«21 урок для 21 століття» — вже третя робота Ювала Ноя Харарі, в якій автор викладає власне бачення основних проблем сьогодення і можливі наслідки, з якими зіткнуться найближчі покоління в разі, якщо не почати вирішувати їх вже зараз. Ця книга, націлена на глобальну перспективу, була створена в діалозі з громадськістю, у вигляді зворотного зв'язку. В тексті підкреслюється зв'язок між великими революціями та внутрішнім життям кожної людини — своєрідний "ефект метелика", де особистий вчинок індивідуума може спровокувати глобальні світові зміни. Автор намагається побудити читачів до діалогу, закликає до внутрішніх роздумів щодо реальностей майбутнього.

В книзі описується багато історичних прикладів та наукових експериментах, проте Харарі не ставить собі на меті приголомшити нас новою інформацією. Він просто говорить про ті речі, над якими ми рідко замислюємось. Тут добре розкрито теми переваг та недоліків штучного інтелекту, можливого глобального безробіття внаслідок автоматизації виробництва, тема еміграції, війн, біотехнологій, релігії та освіти.

Книга є своєрідним нарисом подій світової історії з поясненням причинно-наслідкових зв'язків. Вона буде цікава читачам, які надають перевагу аналізу, роздумам і полюбляють історичні екскурси.

Ще одна цьогорічна новина — дослідження Сергія Плохія «Атоми і попіл. Глобальна історія ядерних катастроф». У своїй книзі автор розповідає драматичну історію шести найбільших ядерних катастроф, що спіткали людство у ХХ столітті: Чорнобиля, Фукушіми, Киштиму, ядерних випробувань на острові Бікіні, а також аварії на станціях «Віндскейл» та «Три-Майл-Айленд».

В передмові автор окреслює головні економічні, екологічні, політично-військові та інші позитивні й негативні аспекти застосування атомної енергії. Описуючи зазначені вище аварії, Плохій говорить про передісторію, процес будівництва станцій, екологічні проблеми під час виготовлення, дослідження, випробування атомної продукції, розглядає питання експлуатації, виведення з експлуатації та захоронення ядерних відходів, вплив наслідків аварій на здоров'я людей та навколишнє середовище.

Розповідаючи про людей, автор не обмежується керівниками державних органів, управлінцями. Він описує аварії і з погляду робітників, інженерів, військових. Однак не оминаються і дії влади: приховування, недбале відношення до здоров'я та життя працівників, військових та населення. А описи перебігу аварій та дій персоналу високо оцінять навіть ті, кому доводилося брати участь в подібних операціях.

На жаль, сьогоднішня війна додала цій книзі ще більшої актуальності й наявно демонструє всі можливі небезпеки атомних станцій в радіусі бойових дій або на окупованих територіях.

Робота Сергія Плохія зацікавить всіх, хто переймається питанням ядерною технологією, міжнародними відносинами та екологією, стимулюючи до роздумів про майбутнє нашої планети.

Можливо, ви вже знайомі з особистістю Юрія Горліс-Горського завдяки його автобіографічному роману «Холодний Яр». Він був українським військовим і громадським діячем, старшиною Армії УНР, розвідником та письменником. Біографія Горліс-Горського є незвичною, у дечому навіть загадковою. І майже всі його твори є відображенням певних епізодів життя письменника.

Ця книга дає можливість ширше ознайомитись з самовідданою боротьбою автора і його сподвижників за незалежну Україну, їхньою сміливістю і жертовністю. У даний збірник поміщено спогади автора про його підпільницьку діяльність, про перебування в катівнях ҐПУ, в більшовицьких психлікарнях, а також політичний памфлет на сталінську диктатуру «Ave dictator!» та повість «Отаман Хмара».

У повісті «Отаман Хмара», яку сам автор вважав не так літературно-художнім, як фактологічно-мемуарним твором, він висвітлює дії сумнозвісної спецслужби, яка досить вправно ламала людські особистості та долі. Проте цей твір, як і інші з цієї збірки, попри всю свою трагічність і драматизм, є життєствердним та оптимістичним. Автор підкреслює нескореність і внутрішню силу своїх героїв, які чинили опір радянській репресивній машині.

На завершення згадаємо про один з наших хітів нон-фікшну. Автор бестселера «Шпигун на мільярд доларів» Девід Гоффман, лауреат Пулітцерівської премії, відкрив світові розсекречені документи ЦРУ про одного з найбільш високооплачуваних шпигунів США у конфлікті з Радянським Союзом — Адольфа Толкачова, також відомого як агент «Сфера».

Це незвична історія про те, як одна людина підточувала могутність провідної наддержави. То хто ж він, Адольф Толкачов — зрадник Вітчизни чи національний герой? Пересічний інженер чи професійний шпигун? Подвійне життя звичайного громадянина СРСР розкривається перед нами на сторінках цієї книги.

Цікавий історичний нон-фікшн переносить нас у таємничий світ американського шпіонажу. Епоха Холодної війни, коли дві наддержави змагаються між собою в системі озброєння та наднових технологій. Час, коли шпигуни, вербувальники, перебіжчики могли бути серед знайомих. Коли поруч зі звичайним життям було приховане, повне таємниць та постійної напруги. 

Адольф Толкачов — радянський інженер, працівник одного із напівсекретних заводів, людина, що мала доступ до креслень та розробок радянських військових літаків вирішує стати американським шпигуном. Для чого йому це потрібно і як завзято він цього добивався, ви дізнаєтеся в книзі. Але завдяки Толкачову США отримали інформацію про усю протиповітряну систему оборони Радянського Союзу і, відповідно, можливість домінувати в небі Європи.

Ця надзвичайно цікава історія, написана в напівхудожньому стилі, читається легко, немов шпигунський роман.

Ділимося радісною новиною — детективний трилер Гарлана Кобена «Він» вже приїхав до нас із друкарні! До кінця тижня ви ще можете придбати його за акційною ціною передпродажу — 320 грн (повна ціна — 390 грн).