Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1

Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1

2 відгуки

Серія:

Видавництво:

Додаткова інформація
Код виробника: ФБ677073У
ISBN: 978-617-09-6076-4
Вага: 0.27
Розміри, мм: 130x200
Кількість сторінок: 192
Рік видання: 2020
Мова видання: Українська
Жанр: Сучасна проза, Драма
Обкладинка: Тверда
Переклад: Ольга Тільна
Код виробника: ФБ1056126У
ISBN:  9786170960818
Кількість сторінок: 192
Рік видання: 2020
Мова видання: Українська
Жанр: Сучасна проза, Драма
Формати файлiв:
epub
mobi
fb2

Патрік мешкає у великому будинку з мамою і татом, але найприхильнішою до нього людиною є економка Іветта. Хлопчик живе у власному світі вигаданих ігор і дитячих страхів, але єдине батькове покарання переносить його у світ дорослих. Тепер він ще самотніший, ніж був до цього. Перший роман «Не зважай» із циклу «Патрік Мелроуз» знайомить читача з дитинством головного героя і показує атмосферу, у якій він виростав. Життя англійського аристократа й американської багатійки підкорялося «високим» стандартам, за якими головним було зовнішнє, блискуче і зверхнє, а справжні проблеми і переживання завжди залишалися десь там, за щільно зачиненими дверима спалень.

Читати повністю
Едвард Сент-Обін
Едвард Сент-Обін
(14.01.1960) Едвард Сент-Обін народився в Лондоні. До серії його романів про Патріка Мелроуза, що викликали в публіки таке нестримне захоплення, належать "Не зважай", "Паскудна звістка", "Трохи надії" (раніше надруковані разом як трилогія під спільною назвою "Трохи надії"), "Молоко матері" (цей роман увійшов до короткого списку Букерівської премії 2006 року) та "Нарешті".
Читати повністю
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
Патрік Мелроуз. Не зважай. Книга 1
User superadmin
01.02.2021
Відгук від irinyurch Один день з життя ⠀ п'ятирічного хлопчика і його дому – атмосфери нездорової, дивних батьків та таких самих їх гостюючих друзів. Аристократи, багатії, сноби – з їх філософськими високими розмовами та дозвіллям, що балансує між очікуваним та геть непередбачуваним, диким. Останнє ж варто і про принципи й методи виховання сказати. Та й про сам, ніби зовсім звичайний, але вирішальний у житті малого Патріка день. ⠀ І тут яка штука виходить. Наче ж немало – двісті сторінок автор описує день, в якому все типово, скажімо, за режимом: від сніданку до вечері через рутину та гостей, побутові справи чи сімейні розмови. Та небагато, як для тієї пекельної суміші соціального, де і втомлена життям жінка, пофігістична матір, чоловік-аб'юзер, тиран-батько, якісь штучні друзі, що чи то для самоствердження, чи для статусу, чи прокуреного фану. Усе це під гострим соусом елітарності, снобізму, показової важливості. Двісті сторінок спостерігаєш за абсурдом реальності, що вдало маскується іронією, здається, ніби автор навмисно збирає до купи токсичне і нездорове, кидає усе це в одну сім'ю – аби драматичніше. І дитина ж тут, в какофонії дорослих пороків. І та подія, що й робить день вирішальним. ⠀ Вигадав? Ні, автобіографічне. Хочеться говорити ого. Ого, що пережив. Ого, що написав. ⠀ Ого, як написав. ⠀ Форма роману, дещо модерністська, не поступається змісту. Попри вкрай незвичну мені та навіть, на перший погляд, дещо незручну оповідь, книжка ллється, як пісня, читається на одному диханні. І незважаючи на нелегкий морально сюжет, на ніби складність і ту показову інтелектуальність героїв, розмови їх, тонку іронію, що часом й не помітити – відірватися неможливо, тонеш в історії. Схожий чимось на "Замок из стекла" чи "Рассказ дочери", але набагато майстерніший стилем Сент-Обіна, "Не зважай" лишає після себе болюче питання. Що буде з маленьким Патріком далі? ⠀ І сміх, і гріх. Останнє – відчутніше. Щось зі мною сталося. А серія ж, ще чотири книжки попереду...
User Юлія Святенко
20.06.2020
Ця книга має всі три складові, які я найбільше ціную в літературі — бездоганно побудований сюжет, цікаві діалоги та прекрасна мова. За останнє я вдячна не тільки автору, а й чудовій перекладачці Ользі Тільній. Щодо сюжету, історія побудована таким чином, що кожен герой не випадковий, кожен відіграє в ній свою роль та дає можливість читачу скласти цей складний пазл під назвою «життя Патріка Мелроуза». А діалоги — моя особиста любов)) Я просто обожнюю британський гумор, вони уміють сміятись з будь-чого, не перетинаючи межу, навіть в трагедії знаходиться місце для сміху. Дуже витончено, інтелігентно та інтелектуально. Роман Сент-Обіна біографічний, письменник пережив і знущання батька, і героїнову залежність, і абсолютну байдужість матері. Не кожен наважиться викласти таку трагічну історію, тим більше не кожен може так майстерно викласти її на папері. Респект автору, книга неймовірна.
Публікації на тему
Інші книги з цієї серії
Спіннер
Інші книги автора
Спіннер