Визначні. ТОП-5

Визначні. ТОП-5

Чи є у вашому житті визначні особистості, які стали вашими провідниками, прикладами для наслідування, підтримкою у скрутні часи? Якщо ні, то історії героїв нашої добірки точно зможуть надихнути вас на нові звершення та надати впевненості у своїх силах.  

Фредді Меркюрі був одним із найяскравіших фронтменів в історії рок-музики. Найбільш відомий як вокаліст групи Queen, його дивовижний чотириоктавний голос був відмінним елементом унікального звучання гурту.

Книжка «Фредді Меркюрі: A Kind of Magic» описує його незвичайну кар’єру в контексті життя, яке він провів у променях слави рок-зірки. Марк Блейк, британський музичний журналіст, простежує дивовижні досягнення Фредді від його дитинства на Занзібарі та в Індії до його всесвітнього відомого виступу на «Live Aid» у 1985 році та далі. Опублікована напередодні 70-річчя Фредді, ця книга містить ретроспективний коментар до його студійних і концертних альбомів, повну дискографію, фотографії та пам’ятні речі.
 

Назва книги, «A Kind of Magic», походить від дванадцятого студійного альбому «Queen» та однойменного заголовного треку. Альбом став абсолютним хітом у Великій Британії. Він залишався в британських чартах протягом 63 тижнів, його продажі склали близько шести мільйонів копій в усьому світі. Альбом має статус неофіційного саундтреку до фільму «Горець» 1986 року. «A Kind of Magic» («Якесь чарівництво») — це фраза персонажу фільму Коннора Маклеода, яку він говорив, щоб описати своє безсмертя. 
 

Святослав Семенюк — український історик, директор Інституту українських історико-етнічних земель при Благодійному фонді «Україна-Русь», досліджує історію втрачених українських земель за західним кордоном. 

Свою книгу «Визначні діячі українського походження. Державні та релігійні діячі, політики, військові» пан Святослав писав у момент, коли європейська бюрократія постійно стримувала вступ України до співтовариства й навіть ставила під сумнів її належність до Європи. Представники й представниці українського народу правили не тільки у Франції, Німеччині, Данії, Швеції, Норвегії, Іспанії, Італії, Англії, Шотландії, Австрії, Польщі, Угорщині, Чехії та Болгарії, а й навіть у Візантії та Туреччині. Ще більше мали б вразити західного читача розділи, присвячені діячам науки, культури та мистецтва українського походження.

 

Ми повинні відновити пам'ять про долю не тільки східного, а й західного вектора українського етносу, оскільки без цього ми ніколи не зрозуміємо багатьох загадкових сторінок європейської історії. Факти, наведені у довіднику «Визначні діячі українського походження», частково допоможуть у досягненні цієї благородної мети.

Книга спростовує фейки російської та німецької історіографій про “нездатність української нації до процесів державотворення” та відсутність у неї політичної еліти. Цей довідник розглядає визначних діячів українського походження, включаючи державних та релігійних лідерів, політиків та військових. Книжка обіцяє цікавий погляд на історію та важливі постаті, які вплинули на розвиток України. 

Воррен Баффет, американський підприємець, один із найбільш відомих у світі інвесторів, який отримав прізвисько “Чарівник з Омахи”. Завдяки титанічній праці Еліс Шрьодер, яка отримала назву «Снігова куля: Воррен Баффет і справа життя», світ дізнався про те, як живе і працює Баффет, що він любить, як проводить вільний час і, найголовніше і, можливо, найцікавіше для наших читачів — як формувалися та вдосконалювалися його підходи до інвестування.

Авторка познайомилась з Ворреном Баффетом у 1998 році, після того, як компанія Баффета Berkshire Hathaway купила страхову компанію General Re, в якій вона працювала як аналітик. Протягом шести років Шрьодер була чи не єдиним представником Волл-стріт, з яким Баффет ділився своїми думками й коментарями. Коли Еліс почала на прохання Баффета писати цю книгу, він надав доступ до своїх архівів і особистих записів. У процесі роботи Шрьодер мала понад 2000 годин розмов з містером Баффетом і провела інтерв'ю з більш ніж 250 особами.

Ще хотіли б додати пару слів про сина нашого сьогоднішнього героя, мільярдера й філантропа Говарда Баффета. З початку повномасштабного вторгнення фонд Баффета виділив понад 500 мільйонів доларів на допомогу Україні. Сам Говард вже 9 разів побував в різних містах нашої країни та випустив фотокнигу “Courage of a nation”, де поділився своїми знімками побачених жахів війни. А наприкінці травня стало відомо, що фонд Говарда Баффета профінансує відновлення друкарні «Фактор-Друк», зруйнованої російським ракетним ударом.

Роджер Федерер — один із найвидатніших спортсменів усіх часів, феноменальне явище у тенісі. Книга «Маестро. Роджер Федерер: велике життя у великому тенісі» — найбільша біографія спортивної ікони, яка описує його життєвий шлях від темпераментного підлітка до того, як він став символом незмінної величі.

Її автор Крістофер Клері, американський журналіст, світовий спортивний оглядач і автор текстів про теніс у The New York Times, відкриває вікно у приватний світ Федерера як заможного спортсмена, але водночас і як людини, яка ризикує усім, присвячуючи своє життя гонитві за тенісною славою. Клері детально простежує історію походження Федерера, подорожуючи до південноафриканського району, де його 23-річний батько вперше закохався у 18-річну колегу Лінетт, яка і стала матір’ю зірки світового спорту. Він також висвітлює, як роман на Олімпійських іграх між підлітком Роджером та іншою швейцарською спортсменкою Міркою Ваврінец переріс у надзвичайно щасливий шлюб та став запорукою довгострокового успіху нашого героя.

Книга насичена великою кількістю цікавої інформації й фактів не тільки з життя Федерера, але й інших зірок тенісного спорту. Тут ми зустрінемося з Андре Агассі, Новаком Джоковичем, Мартіною Навратіловою,  Енді Роддіком, Пітом Сампрасом та іншими. Читач зможе заглянути "за куліси" життя спортсменів, пройти шлях від початку кар'єри до сходження на спортивний Олімп разом з Федерером та іншими тенісистами. Прожити разом з ними перемоги та поразки. І побачити, скільки праці стоїть за кожним виграним трофеєм.

 

Завершимо ми нашу біографічну подорож книгою «Мова пророків. Життя Бен-Єгуди та неймовірне відродження івриту» американського журналіста й письменника Роберта Сент-Джона, чий творчий доробок у більшості своїй присвячений Ізраїлю.

Наприкінці ХІХ - на початку ХХ століття євреї, розпорошені по цілому світі, або асимілювалися й говорили місцевими мовами, або володіли різними світськими єврейськими мовами (наприклад, їдишем). Іврит вважався священною мовою релігії та книжного вчення, але ним не говорили в побуті. Водночас з посиленням сіоністських настроїв піднялася й ідея необхідності відродження івриту як невід'ємної частини єврейської культурно-релігійної спадщини й ідентичності.

 

Так на сцену виходить Елієзер Бен-Єгуда — хворий на сухоти хлопчик з бідної родини в бідному містечку на околицях Російської імперії, якого невдовзі назвуть «батьком сучасної мови іврит».

Разом з першими сіоністами Бен-Єгуда виїхав до Палестини, де почав втілювати ідею відродження мови на практиці. В його сім'ї єдиною мовою спілкування був іврит. Його син Бен-Ціон Бен-Єгуда був першим ізраїльтянином, для кого іврит був рідною мовою, оскільки іншої він не знав і спілкувався тільки нею. Для навчання своїх дітей мови сім'я жила в цілковитій мовній ізоляції, де вживався тільки іврит.


У своїй діяльності в Палестині Бен-Єгуда добився того, щоб у школі, де він працював, деякі предмети викладалися винятково івритом. У 1884 році під його керівництвом почала виходити газета мовою іврит. У 1890 році засновано «Комітет мови іврит», де він і головував до самої смерті. Комітет, згодом у 1920 році реорганізовано в Академію мови іврит, що зараз є головним центром дослідження та регулювання івриту. З 1910 року працював над створенням шістнадцятитомного словника івриту, не схожого на жоден інший філологічний проєкт в історії.

«Мова пророків. Життя Бен-Єгуди та неймовірне відродження івриту» зацікавить кожного, хто розуміє важливість відродження власної мови у власній державі. Приклад відродження івриту має надихнути українців на повноцінне та системне відродження української мови в Україні.

Перш ніж попрощатися з вами до п’ятниці, ми відкриємо один секрет — вже цього тижня ми почнемо відправку передзамовлень книги «Українські палаци. Відновлення історії. Золота доба» разом з тематичними подарунковими листівками. Тож це ваш останній шанс стати одним з перших читачів, та ще й вихопити книгу з фантастичною знижкою!