#ЩоЧитатиВихідними. Історичний

#ЩоЧитатиВихідними. Історичний

У книжкових рекомендаціях на ці вихідні опинилися ще два твори з нашої тематичної добірки. Це захопливі історичні романи, що переповідають нам історію Списа Долі та Термопільської битви.  

Для початку давайте познайомимося зі Стівеном Прессфілдом, американським письменником та сценаристом, автор історичних романів переважно про Стародавню Грецію. Його книгу «Вогняні брами. Героїчний епос про битву під Термопілами» вивчають у Військовій та Військово-морській академіях США, а також в Українській академії лідерства. 

В основі цього твору лежить історія про героїчну оборону греками у 480 р. до н.е. Термопільського гірського проходу від перської армії царя Ксеркса, яка вторглася в Грецію й зайняла Фесалію під час греко-перської війни. Сюжет нам подають у формі розповіді полоненого грека, зброєносця одного зі спартанців, який загинув у Термопілах. З вуст полоненого ми дізнаємося про його життя, мандрівки, службу у спартанців, участь у їх військових походах. Ця історія була записана, маючи на меті лише одне — дати зрозуміти перському царю, хто ж такі ті спартанці, що кілька днів поспіль в безнадійному становищі боролися проти значно чисельніших сил ворога.

Битва під Термопілами — один із найвідоміших прикладів хоробрості, а «Вогняні брами» — один із найкращих мілітарних романів не лише про цей історичний епізод, але й про війну загалом. Про війну як вона є. Криваву, брутальну, нещадну і брудну війну, в якій дивом залишається місце для людськості.

«Спис римського сотника» — це вже друга апокрифічна книжка Сергія Батурина довколаєвангельскої тематики. Автор пов'язав у сюжеті людей з різних епох. І пов'язав їх однією дуже відомою річчю. Це знаменитий спис, яким римський сотник Лонгін пронзив Христа на хресті і цим ніби-то припинив його страждання. Спис Лонгіна, як і Туринська Плащаниця або Чаша Грааля, з тих пір вважаються безцінними реліквіями, що володіють божественною силою. Ніхто достименно не знає, де ці справжні речі і чи існують вони взагалі. Але всім відомий факт про те, що нацисти під керівництвом Гітлера дуже вірили в їх силу. Щоб заволодіти справжнім Списом Долі, Гітлер був готовий на все. Окрім Ватиканського, щонайменше три списи теоретично могли бути тим самим Списом Лонгіна. Двома з них, Краківським та Віденським, нацисти заволоділи, захопивши Австрію та Польщу під час Другої світової війни. Тепер вони розшукують третій спис, який зберігається в Ечміадзінському монастирі, у Вірменії.

Інша лінія роману переносить нас у перше десятиліття по страті Ісуса Христа. Про те, що тоді відбувалось насправді, ми можемо тільки здогадуватись, або збирати крихти відомостей із небагатьох джерел, які дійшли до нас. Але це дає можливість письменникам шукати власні відповіді на найзагадковіші питання біблійних історій. Тут автор розповідає те, як Лонгін і Варавва, герой попереднього роману Сергія Батурина «Clavus Domini» (Цвях Господній), намагалися врятувати спис від катів Ісуса.


Роман є цікавим поєднанням історичних досліджень й пригодницького екшену, який точно не дасть вам засумувати.


Запрошуємо вас прийняти участь у наших розіграшах, присвячених Всесвітньому дню книги та авторського права. Прощаємося з вами до наступного тижня!

Товари з цієї статті
Новинка
Спис римського сотника Сергій Батурин
Паперова
320,00 грн
Електронна
220,00 грн
Додати у кошик