#ЩоЧитатиВихідними. Дивовижні світи

#ЩоЧитатиВихідними. Дивовижні світи

До добірки у рубриці #ЩоЧитатиВихідними ми зібрали чарівні книги, які переносять читача у просто дивовижні світи.

 

«Мандрівний замок», «Віднесені привидами», «Мій сусід Тоторо»... якщо ви одразу зрозуміли про що йде мова і ваше серденько пришвидшило ритм, то перша книжка з добірки, «Дивовижний світ Хаяо Міядзакі. Життя у мистецтві» — саме те, що потрібно цими вихідними.

С’юзан Нейпір роками пише про анімацію, і в її серці особливе місце займають студія Ghibli та Хаяо Міядзакі. І це не дивно, адже всі їхні аніме такі оригінальні, особливі, красиві, сповнені антивоєнних ідей, ідей захисту довкілля, а також мають так багато тематичних проблем і глибокого сенсу. Тож, пристрасть авторки проявляється в цій книжці. У результаті вийшло красномовне проникливе дослідження творчості Міядзакі.

У кожному розділі кожен фільм розглядається у хронологічному порядку з великою кількістю спойлерів, щоб проілюструвати ідеї С’юзан Нейпір. Ми не тільки досліджуємо анімації, ми також дізнаємося багато нового про самого Хаяо Міядзакі, японську культуру та історію. Гарним доповненням є ілюстрації.

Ця добре досліджена та своєчасна книга створює уявлення про режисера як про творця чарівних історій і персонажів.

Обов’язково потрібно прочитати, якщо ви шанувальник Міядзакі, Studio Ghibli або цікавитеся розвитком японського аніме.

Обережно! Книга викликає бажання передивитися всі роботи Хаяо Міядзакі!

 

Друга книга, представлена сьогодні, також містить в собі антивоєнні мотиви, однак переносить у значно темніші часи. «Тіль» Данієля Кельмана — це історичний роман про марність війн, не в останню чергу про часто абсурдні причини їх початку та політику, що стоїть за ними. Роздуми про силу віри та забобонів і не рідко жахливі наслідки цього. Але перш за все це історія про людей, які живуть у жахливі часи, але все ще хочуть розваг та втекти від реальності.

Тіль Уленшпігель живе в маленькому селі в Німеччині на початку 1600-х років. Хто ж він насправді? Довірливий шулер, блазень, ненависник і він більш ніж втілює дух бунтарства.

Тіль трохи... дивний. І трохи худорлявий. Він любить жонглювати, а також сам вчиться ходити по канату. Його батько Клаус — сільський мірошник. І цілитель, який трохи займається чаклунством на стороні. Здається, ніхто не заперечує, поки два єзуїти не приїдуть до міста й не дізнаються про його практики. Таким чином починається життя Тіля як мандрівного артиста та жартівника. Мандруючи центральною Європою під час Тридцятилітньої війни, він зустрічає різноманітних відомих постатей.

Наш герой — неймовірно буйна сила природи, неймовірно чарівний, грубий, насмішкуватий, віддає безглузді команди, які люди виконують, наче в трансі, наприклад, підкидають взуття високо в повітря. Настає божевілля, бійки та хаос, він роздає запрошення, при цьому люди розуміють, що правила, які застосовуються до них, не діють на самого трікстера. Він представляє свободу від ланцюгів, які зв’язують їх, він може робити все, що заманеться. І хоча Тіль є головним героєм, більшу частину книги він не є центральним, виступаючи каталізатором, об’єднуючи різних персонажів і спостерігаючи їх на їхньому шляху.

Кельман пересадив образ Тіля через три століття після того, як він нібито існував, таким чином зображуючи жахи та трагедії, які приносить із собою війна. Гул війни та хаос часу — це постійний фон, який знову висувається на передній план, а потім повертається, щоб продемонструвати Тіля.

Чарівність, інтелігентність, гумор і грайливість є в оповіді серед жахів війни, інтриг і змов, із захоплюючою образністю, яка не може не зацікавити читача. Настійно рекомендуємо для кожного, хто шукає чудову художню літературу з додатковим бонусом у вигляді проникливого погляду на аспекти європейської історії та фольклору через інноваційні та творчі очі. 

 

Обирайте книжки, використовуючи знижки, і, звичайно, діліться враженнями від прочитаного. А ми бажаємо вам приємних і, головне, тихих вихідних!

Товари з цієї статті
Акція
Тіль Данієль Кельман
Паперова
390,00 грн
Електронна
250,00 грн
Додати у кошик