#ЩоЧитатиВихідними. Новинки весни

#ЩоЧитатиВихідними. Новинки весни

З початком весни ми отримали досить багато книг, що вийшли друком, тому сьогодні в рубриці #ЩоЧитатиВихідними рекомендуємо вам дві цікавезні новинки сучукрліту.

 

«Танхельм» фантастика від Юлії Романюк, що набула розголосу серед книгоманів ще до її офіційного виходу.

Танхельм — королівство морфів, наполовину людей, наполовину тварин. Він межує із землями людей, льодовитого народу та тінями, що навіть не відомо чи взагалі живі. Править королівством добра, але й жорстока королева Джайна Благородна.

Головна героїня — Ейла Сяйноока. Змушена виживати 10 довгих років на холодній і голодній Крайній Півночі, а в її серці болю більше, ніж може вмістити душа одного морфа. З народження власний батько боявся її магії, пересудів та проявляв відверту відразу. І це одвічне «Ейло, досить!», хоча дівча ніколи не хотіло нашкодити комусь чи завдавати клопотів. І лише мама, що завжди захищала та любила незважаючи ні на що, стала яскравим світлом у спогадах. Однак, Сяйноока не має про неї жодної звістки і незвіданість материної долі знову і знову ранить серце. Та й тут, на Крайній Півночі, не має бути місця для світлих почуттів. Місце, куди відправляють у заслання злодіїв, ґвалтівників та вбивць. Жорстокий край, перебування в якому вже відчувається як ув'язнення. «Але як же їй [Ейлі] хотілося дивитися на всіх морфів з такою ніжністю, як мати дивилася на рослини та квіти.»

Танхельм прекрасний та величний у спогадах, але... більше ні. Вартові та заїжджі торговці говорять різне, особливо якщо заплатити, і при цьому, здається, нічого по суті. Хоча, можливо, Ейла, слухала, та не чула.

До влади прийшов кровожерливий корнокнижник Ергол, що полює на легендарну «Книгу Стихій», мріючи про безмежну владу та захоплення земель сусідів. Одного дня дівчина познайомиться з ним особисто за не найкращих обставин, адже цього морфа цікавить лише смерть Ейли та спогади про книгу з легенд, що зберігаються у її голові.

Врятує Сяйнооку незнайомець, який знає про минуле Ейли більше, ніж вона сама. І тепер морфиня змушена з’ясувати, що насправді сталось тієї фатальної ночі 10 років тому, після якої вона й потрапила у заслання. Передусім для того, щоб віднайти себе справжню.

Заборонена магія, духи природи й фантастичні істоти супроводжуватимуть читачів, які разом з Ейлою дійдуть до основ і постануть перед Первісним Духом.

 

«Ця війна почалася не 24 лютого 2022 року. Проте саме того дня вона увірвалася в життя мільйонів українців, розділивши його на «до» і  «після». Хай яке різне те «після»  — байдужих не лишилося. Ані серед тих, хто змушений був покинути дім чи країну, ані серед тих, хто опинився під бомбами чи в окупації, ані серед тих, хто взяв до рук зброю, ані серед тих, хто присвятив життя допомозі захисникам. Життя мільйонів змінилося, життя тисяч обірвалося.» — такими словами розпочинає свою книжку «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» український історик Володимир В'ятрович.

Ця книга — буквально щоденник, що складається із 45 розділів. У кожному наведені цитати із соціальних мереж автора, які він створював, починаючи з першого дня повномасштабного вторгнення, паралельно взявши до рук зброю та записавшись до лав територіальної оборони Києва. В'ятрович з легкістю пояснює, крізь призму того, що пережили наші пращури, навіть найскладніші процеси, котрі відбувалися протягом української історії. Ви дізнаєтеся чому сталася ця війна, як її називати, чому варто пригадати УПА й чому Росія все ще боїться Бандери, а також чому Україна програла 100 років тому і чому зможе перемогти нині. Ще багато-багато всього іншого корисного й цікавого.

Крім того на вас чекають QR-коди на сторінках, за якими ви зможете перейти на детальні відео Володимира В'ятровича на YouTube та неперевершені кольорові ілюстрації Нікіти Тітова.

«Наша столітня» — книга, яку варто прочитати кожному.

 

На цьому ми завершуємо. Читайте українське, підтримуйте наших авторів-сучасників та не забувайте використати #знижкунакнижку!

Товари з цієї статті
Танхельм. Первісний Дух Юлія Романюк
Паперова
320,00 грн
Додати у кошик
Акція