#PROАвтора. Збіґнєв Бжезінський

#PROАвтора. Збіґнєв Бжезінський
1-tass_8180233.jpg__1496048820__51474__vid235067e

Гордовитий поляк, шляхетський гонор, різкі антирадянські висловлювання, занадто «розумна книжка» про шахову дошку. Дуже часто знайомство з Бжезинським вичерпувалося підбіркою вигаданих цитат на розважально-політичних ресурсах.

Ким насправді був Збіґнєв Бжезинський?  Сірий кардинал американської зовнішньої політики, який протягом 50 років розвалював Радянський Союз? Великий стратег, вчений чи розкручений медіа персонаж?

RIAN_02571767.HR.ru-pic905-895x505-92985

Усе почалось у 1928 році. Офіційна біографія Бжезінського стверджує, що майбутній політолог народився у Варшаві в родині польського дипломата, інші джерела запевняють, що насправді він з’явився на світ у Харкові (точніше у польському консульстві, де працювали його батьки), але через ряд причин в метрику місце народження записали інше. Більш того, його батько  Тадеуш Бжезинський народився в 1896 р. в Золочеві, що на Львівщині, а родина взагалі бере коріння з Бережан, Тернопільської області. Звідси, до речі, й пояснення прізвища Збіґнєва — Бжезинський перекладається як Бережанський.

У кінці 30-х років Бжезинського-старшого відправили в Канаду, де Тадеуш дізнався, що Польща окупована німцями. Повертатися було нікуди, і родина осіла в Канаді. Збігнєв Бжезинський здобув освіту в університеті Макгіла в Монреалі, який входить в двадцятку кращих вузів світу. На початку 50-х років молодий поляк поїхав в США, де вивчав політологію в Гарварді. Американським громадянином він став тільки в 30 років — у 1958 році.

Після закінчення навчання Бжезинський довгий час викладав спочатку в Гарварді, а потім в Колумбійському університеті. І важко навіть сказати, коли Збіґнєв більше вплинув на уми американської еліти: за 4 роки служби радником президента, або за ті три десятиліття, що вчив майбутню американську еліту. Серед студентів Бжезинського такі люди, як Мадлен Олбрайт — ще один яскравий представник Східної Європи в сфері американської зовнішньої політики.

7C41755E-3D3E-41CD-A533-CC92D1EED727_w1023_s

Своїм головним інтересом молодий Бжезинський зробив СРСР, що цілком зрозуміло. При цьому Бжезинського навіть не можна назвати антикомуністом. Навпаки, Збіґнєва, далекого від дурної ідеологічної мішури, відрізняв досить прагматичний і здоровий підхід. Саме зусиллями Бжезинського наприкінці 70-х років нарешті були налагоджені американо-китайські відносини, що, до слова, вважається головним досягненням політика, відзначеним медаллю Свободи.

Після початку російської агресії проти України Бжезинський забезпечував активну підтримку США в українському питанні, про що свідчили його заяви в медіа, а також виступ із власним баченням щодо конфлікту в сенаті.

298395 (1)

Головна книга Бжезинського-вченого присвячена розкриттю мотивів і механізмів поведінки Москви, а також опису теоретичних можливостей і практичних рецептів її стримування. «Велика шахівниця: панування Америки та її геостратегічні імперативи» вже видавалась українською. Для шанувальників відомого політичного експерта ми підготували друге видання цього бестселера під новою обкладинкою.

ФБ722065У_Шахивниця 70х100_обл_3Д

Уже зовсім скоро на нашому сайті.