Літературні премії: Нобелівська

Літературні премії: Нобелівська

Щороку літературний світ нагороджує кращих письменників та їх твори різноманітними преміями. Більш ніж 200 літературних премій поділяються за значенням та жанровою чи стилістичною спрямованістю. Переможці головних літературних премій окрім слави й всесвітнього визнання стають ще й володарями значних гонорарів.

Давайте спробуємо розібратися в хитросплетіннях сучасного літературного процесу та розглянути найбільш значущі літературні премії.


Почнемо з найбільш престижної для письменників Нобелівської премії з літератури. Премія була заснована шведським інженером-хіміком, винахідником і промисловцем Альфредом Бернгардом Нобелем та названа на його честь. Нагорода складається із золотої медалі із зображенням А. Нобеля і відповідним написом, диплома та чека на грошову суму. Розмір останньої залежить від прибутків Нобелівського фонду. Згідно із заповітом Нобеля, складеним 27 листопада 1895 року, його капітал (спочатку понад 31 млн. шведських крон) був поміщений в акції, облігації та позики. Дохід від них щорічно ділиться на 5 рівних частин, складаючи премії за найвидатніші світові досягнення у фізиці, хімії, фізіології або медицині, літературі і премію за діяльність по зміцненню миру.

Премія з літератури вручається письменникам з різних країн щороку 10 грудня — в річницю смерті Нобеля. Перші нагороди з літератури були присуджені 10 грудня 1901 року і становили по 150 тис. шведських крон (6,8 млн. крон в обчисленні 2000 року). Своїх кандидатів мають право висунути професора літератури та лінгвістики вищих навчальних закладів, лауреати Нобелівської премії з літератури й члени Шведської академії. Нобелівський комітет з літератури здійснює перевірку кандидатів і передає зібрані відомості в Шведську академію. Шведський король традиційно нагороджує письменників-нобеліантів в Стокгольмі. Протягом 6 місяців після отримання Нобелівської премії лауреат повинен виступити з Нобелівською лекцією по тематиці своєї роботи. Середній вік письменників, які отримали премію, становить 65 років. Наймолодшим володарем Нобелівської премії з літератури був Редьярд Кіплінг (на момент вручення йому було 42 роки). За весь час існування лауреатами Нобелівської премії ставали 114 літераторів. У минулому році нобеліантам дісталося по 8 мільйонів шведських крон, або близько 1 мільйона доларів. Але через відставку одразу декількох членів академії Нобелівська премія з літератури не вручалася.

В 1993 році Нобелівську премію з літератури отримала Тоні Моррісон. Їі роман «Кохана», який у 1988 році отримав щей Пулітцерівську премію та став головною підставою для вручення Нобелівської премії, вийшов друком у нашому видавництві в перекладі Світлани Орлової.

Товари з цієї статті
Кохана Тоні Моррісон
Паперова
Очікується
Додати у кошик