5 причин, чому варто прочитати Полдарків

5 причин, чому варто прочитати Полдарків
Здавалося б, у чому секрет історії про Полдарка, яку полюбили мільйони читачів по усьому світу? Відповідаємо — у простоті сюжету, легкому стилю автора, яскравих персонажах та незабутніх пейзажах графства Корнуолл.  Сьогодні ми розкажемо вам 5 цікавих фактів з історії створення саги про Росса Полдарка. Отже, до справи!

WG Marnie (1964) pic1. Всесвітньовідома сага писалася майже 60 років. Вінстон взявся за її написання ще у 40-х роках минулого століття. З 1945 по 1953 роки вийшли перші чотири книги «всесвіту» Полдарків (які власне й були перекладені «Фабулою»). І не зважаючи на перерви у написанні саме цієї історії, ( деякий час Ґрем писав трилери, історичні романи, і навіть, п’єси) загалом людство успадкувало аж 12 томів пригод Росса Полдарка.

2. Хоча події саги переносять нас майже на три століття назад, у одному з інтерв’ю Ґрем признався, що прототипом центрального персонажу Росса став його сучасник, більше того, випадковий попутник — льотчик, з яким автор їхав у одному купе під час Другої Світової. Він розповів письменнику свою драматичну історію повернення з війни, яка надихнула Вінстона Ґрема на створення головного творіння всього життя.

graham1945jdring

3. А от прототипом головної героїні — рудоволосої красуні Демельзи — стала дружина письменника Джин Мері Вільямсон. Деякі риси характеру своєї коханої Ґрем переніс на даму серця Росса Полдарка і не прогадав. Демельза полюбилась багатьом шанувальникам саги. До того ж містечко Корнуолл, довкола якого вибудована сага, — абсолютно реальне, ба більше, це рідне місто Джин Вільямс.

WG & Jean 1961

4. Вінстон Ґрем вигадав свого героя Росса Полдарка, але більшість епізодів роману засновані на реальних історичних фактах. За визнанням письменника він вивчав старовинні мапи, путівники та настанови з гірської справи, читав старі газети, автобіографії тих часів та навіть записи у парафіяльних книгах.

Так з’являється епізод зустрічі Дуайта Енісона з Керолайн Бенвенен, коли доктор поспішає до хворої пацієнтки, а його просять вилікувати собаку. Так ми дізнаємося про важкі умови для військовополонених у французькому таборі в Кемпері. Більшість деталей про контрабанду в Ворлеґані теж засновані на фактах. І процедура голосування на виборах двох членів парламенту в 1790 році. І багато інших деталей.

  poldarkep7

5. Буде не зайвим згадати про те, що романи Ґрема про Полдарків удостоїлись екранізації від культового британського каналу ВВС. Навіть двох! Перша хвиля сколихнула телеефіри в далеких 70-х. Серіал практично відразу набув шаленої популярності не тільки поміж прихильників саги, але й в усіх британців. За підрахунками телеканалу серіал подивилось понад 10 мільйонів телеглядачів. Писали навіть про випадки, коли заради перегляду серіалу скасовували церковні меси! Рімейк серіалу, що з’явився на каналі ВВС у 2015 році, підняв чергову хвилю інтересу до книги. Серіал, в якому головного героя зіграв Ейдан Тернер (пам’ятаєте гнома Кілі у фільмі «Хоббіт»?), відразу знайшов багатомільйонну армію прихильників уже іншого, нового покоління.

Ну що, розігрався апетит? Тоді не зволікайте і замовляйте сагу про Полдарків тут.