Бібліотека майбутнього

Бібліотека майбутнього

У 2014 році шотландська художниця Кеті Патерсон розпочала роботу над суспільним арт-проєктом «Бібліотека майбутнього» (норв. Framtidsbiblioteket).

Суть проєкту полягає в тому, що кожен рік до 2114 року комітет фонду відбирає авторку чи автора за «визначний внесок у літературу або поезію, а також вміння привернути увагу нашого та майбутніх поколінь». Авторам ставлять лише дві умови: по-перше, їхній роман має бути новим, по-друге, манускрипт не повинен містити ілюстрації.

На сьогодні в бібліотеці вже є кілька творів. Бути першою випала честь Маргарет Етвуд, канадській романістці і поетесі. Вона передала рукописи роману Scribbler Moon.

Другим учасником проєкту став англійський письменник Девід Мітчелл з романом From Me Flows What You Call Time. 2016 року комітет «Бібліотеки майбутнього» обрав ірландського письменника Сйона. Також до проєкту долучились письменниці Еліф Шафак і Хан Канг.

До 2114 року ці рукописи ніхто не буде читати та редагувати.

Автори беруть участь тільки на добровільній основі та ніякої фінансової вигоди не мають.

Щоб надрукувати всі ці 100 романів, що зберігатимуться недоторкані в рукописах протягом 100 років, Кеті Патерсон висадила 1000 сосен, з яких буде виготовлений папір. До речі, тираж буде обмеженим.

Але ми гадаємо, що до того часу винайдуть інший спосіб надрукувати книжечки, а дерева збережуть.

Що ви думаєте про арт-проєкт «Бібліотека майбутнього»? Ми от сподіваємось, що до списку потрапить якийсь український письменник.