Анонси 2024. Художка

Анонси 2024. Художка

Новий рік завжди приносить з собою не лише святковий настрій, але й неймовірні літературні відкриття. Зі зміною календаря наступає час анонсів, що розкривають завісу найочікуваніших книжкових подій наступного року. Автори готуються вивести на світ свої шедеври, які здатні зачарувати, здивувати та вразити читачів. Що ж чекає на нас у літературному світі у 2024 році? Давайте подивимося на перспективні анонси книг, які ми плануємо випустити в найближчому майбутньому.

 

«Незавершений рукопис» Франк Тільє (Le Manuscrit inachevé)

 

Внаслідок дорожньої аварії на околицях Гренобля гине хлопець, що втікав автомобілем від митних контролерів. Під час поліцейського огляду в багажнику машини виявлено понівечене тіло дівчини.

Лін Морган і Енель Міро — одна особа. Вчителька, яка стала королевою трилерів та завжди тримала в секреті своє особисте життя. Адже минуле спокійне й щасливе життя розбилося вщент після зникненням її сімнадцятирічної дочки. Лін змушена попрощатися з чоловіком та залишити прекрасну віллу на Опаловому узбережжі. Але через чотири роки лунає телефонний дзвінок і їй повідомляють, що на її чоловіка стався напад, він знаходиться у лікарні і втратив пам'ять…

 

«Місто перемоги» Салман Рушді (Victory City)

 

У передмові Рушді використовує прийом «знайденого рукопису», представляючи ці сторінки як переклад давньої епічної поеми, знайденої в глиняному горщику серед руїн Віджаянаґара. Цей рукопис нібито є творінням пророчиці на ім'я Пампа Кампана, яка померла 1565 року у віці 247 років.

Отже, у чотирнадцятому столітті нашої ери, після незначної битви між двома давно забутими королівствами у Південній Індії, дев'ятирічна дівчинка Пампа Кампана переживає божественну зустріч, яка змінить перебіг історії.

Богиня пророкує, що дівчина відіграє важливу роль у прославленні  міста під назвою Біснага  — буквально «місто перемоги», яке стане справжнім дивом світу. Протягом наступних двох століть життя Пампи Кампани тісно переплітається з життям Біснаги, вона намагається виконати завдання богині: надати жінкам рівні можливості у патріархальному світі. Минають роки, правителі приходять і йдуть, битви виграються та програються, прихильність змінюється, сама тканина Біснаги стає дедалі складнішим гобеленом із Пампа Кампаною в центрі.

 

«Клоун Шалімар» Салман Рушді (Shalimar the Clown)

 

Це історія Макса Офалса, голови відділу контртерористичних заходів Америки, одного з творців сучасного світу; його кашмірського мусульманського водія, таємничої фігури, якого називають Шалімаром; незаконнонародженої доньки Макса Індії; і жінки, яка їх пов'язує, чиє одкровення врешті-решт пояснить все.

Але у розповіді найважливішу роль грає Кашмір, спірна область Індостану, яку борються Індія і Пакистан. Миготять різні країни, люди різних національностей і віросповідань намагаються зрозуміти, хто вони насправді, хочуть знайти щастя, знайти втрачений рай.

 

«Він» Харлан Кобен (Win)

 

Понад двадцять років тому спадкоємицю Патрісію Локвуд викрали під час пограбування маєтку її родини, а потім місяці тримали в ізольованій будівлі. Патриція втекла, але її викрадачі також втекли — і речі, вкрадені в її сім’ї, так і не були повернуті.

Сьогодення. У Верхньому Вест-Сайді відлюдника знайшли вбитим у його пентхаузі поруч із двома визначними пам’ятками: викраденою картиною Вермеєра та шкіряною валізою з ініціалами WHL3. Вперше за багато років влада має зачіпку — не лише щодо викрадення Патриції, але й щодо однієї закритої справи ФБР — і валіза, і картина вказують на одну людину.

Віндзор Горн Локвуд III — або Він, як називають його кілька друзів, — не знає, як його валіза та вкрадена у його сім’ї картина опинились у мертвої людини. Але його інтерес пробуджується, особливо коли ФБР каже йому, що чоловік, який викрав його двоюрідну сестру, також стоїть за актом внутрішнього тероризму — і що змовники все ще можуть бути на волі. Ці дві справи непокоять ФБР протягом десятиліть, але у Віна є три речі, яких немає у ФБР: особистий зв’язок зі справою; неймовірне багатство; і його власний унікальний бренд справедливості.

 

«Революційна вулиця» Річард Єйтс (Revolutionary Road)

 

У сповнених надіями 1950-х Френк і Ейпріл Вілери виглядають зразковою американською парою: яскраві, красиві, талановиті, з двома маленькими дітьми та першим власним будинком у передмісті. Напевно, вони занадто рано одружилися і занадто рано створили сім'ю. Напевно, робота Френка нудна, а Ейпріл ніколи не уявляла себе в ролі домогосподарки. Проте вони жили, чіпляючись за надію, що найкращі їхні часи зовсім поряд, буквально за рогом. Однак тепер ця впевненість ось-ось розтане. З безжальною ясністю та співчуттям Річард Йейтс показує, як Френк та Ейпріл руйнують власну близькість, зраджуючи не тільки один одного, а й тих найкращих себе, до яких вони так прагнули.

Книжка була екранізована, у фільмі з назвою «Дорога змін» головні ролі зіграли Леонардо Ді Капріо, Кейт Вінслет та Кеті Бейтс, режисер Сем Мендес.

 

 

 

 

«Необачність» Марія Адольфссон (Felsteg) 

 

Віддалений острів. Жорстоке вбивство. Таємниця, прихована в минулому...

Посеред Північного моря, між Великою Британією та Данією, лежить красива і сувора острівна держава Доґґерленд.

Детектив-інспектор Карен Горнбі повернулася на головний острів, Хейме, після багаторічної наполегливої праці в Лондоні, щоб стати однією з небагатьох жінок-поліцейських у Доґґерленді.

Одного дня вона прокидається в чужому ліжку рано-вранці після устричного фестивалю в порту. Поруч із нею лежить її шеф Юнас. Того ж ранку колишню дружину Юнаса знаходять убитою. Керувати розслідуванням доручають Карен. Вона робить усе можливе, щоб знайти злочинця та забезпечити алібі Юнасу, при цьому не надаючи нікому подробиць свого особистого життя. Одночасно Карен переслідують примари з її трагічного минулого.

 

 

«Свято Цапа» Маріо Варґас Льоса (La Fiesta del Chivo)

  

Лауреат Нобелівської премії з літератури.

Події в романі відбуваються в Домініканській Республіці та розповідають про вбивство диктатора Рафаеля Трухільйо та його наслідки з двох різних точок зору, розділених поколінням: під час та безпосередньо після самого вбивства у травні 1961 року та через тридцять п'ять років, у 1996 році. В романі також розглядається період розквіту диктатури в 1950-их роках та його значення для острова та його мешканців. Читачам демонструється спад режиму, вбивство Трухільо та його наслідки очима внутрішніх осіб, замовників та середньостатистичної жінки, що оглядається назад.

 

 

«Речі в банках» Джесс Кідд (Things in Jars)

 

1863 рік. Лондон кишить хворобами, брудом, насильством, смородом і бідністю.

Рудоволоса детективка  Бріді Дівайн отримує завдання знайти шестирічну Крістобель, доньку сера Едмунда Бервіка. Тільки Крістобель не звичайна дитина, вона має надзвичайні здібності, та щучі зуби, які можуть завдати серйозної шкоди. Дитина привернула увагу колекціонерів, одержимих володінням дивацтвами світу.

Вибираючись лабіринтами та димними вулицями вікторіанського Лондона, Бріді не заспокоїться, поки не знайде маленьку дівчинку, навіть якщо доведеться  розкопувати своє минуле, яке вона хотіла залишити прихованим. На щастя, їй допомагають чарівні персонажі: семифутова бородата покоївка, меланхолійний татуйований привид та доброзичливий аптекар.

Захопливий готичний детектив, який стирає межу між реальністю і казкою, надзвичайно вразливо розкриваючи, що значить бути людиною в нелюдські часи.

 

 

«В очікуванні варварів»  Джон М. Кутзее (Waiting for the Barbarians)

 

Невелике містечко на околиці безіменної Імперії схвильоване звісткою про скорий напад племен варварів з прикордонних пустель. Полковник, що прибув із серця Імперії, готовий знищити будь-кого, аби вибити з людини потрібні свідчення. Міський суддя, який не бажає піддаватися паніці і в результаті з обвинувача перетворився на обвинуваченого. Полонена дівчина, яка стала для судді об'єктом чуттєво-релігійного поклоніння.

Протягом десятиліть Магістрат був вірним слугою Імперії, керуючи справами поселення, але  ставши свідком жорстокого та несправедливого ставлення Імперії до військовополонених, він вчиняє відчайдушну бунтівну дію, яка робить його ворогом держави.

 

 

«Дерева» Персіваль Еверетт (The Trees)

 

Шортлист Букерівської премії 2022 року

Переможець премії Анісфілд-Вульф 2022 року

Фіналіст премії PEN/Jean Stein 2022 року

Фіналіст Дублінської премії 2023 року

Роман починається в Мані, штат Міссісіпі, де в реальному житті відбулося   викрадення, тортури та вбивство чотирнадцятирічного темношкірого хлопчика Еммета Тілла після того, як він розмовляв із білою власницею бакалійної крамниці Керолін Брайант (дружиною одного з вбивць). Трагічна смерть Еммета стала каталізатором руху за громадянські права, не в останню чергу завдяки сміливому рішенню його матері відкрити труну, щоб можна було побачити понівечене та розпухле обличчя її сина. Двоє вбивць були виправдані виключно білими присяжними.

Отже, дія роману відбувається містечку Мані, де сталася серія жорстоких вбивств. Коли прибувають два детектива з Бюро розслідувань Міссісіпі, вони зіштовхуються з очікуваним опором від місцевого шерифа, його заступника, лікаря-судового експерта та низки расистських білошкірих жителів. Вбивства представляють загадку, оскільки на кожному місці злочину є друге тіло: чоловік, схожий на Еммета Тілла. Детективи підозрюють, що це вбивства заради помсти, але незабаром виявляється, що подібні вбивства відбуваються по всій країні. Кількість жертв росте, і детективи МБР шукають відповіді у місцевого корінного лікаря, який протягом років документував кожне лінчування в країні, розкриваючи історію, яка не повинна бути забутою.

І неймовірна деталь: незважаючи на тему, Персіваль Еверетт пише сатиричний роман-реванш про лінчування, який висміює потворність і тупість расистів і системи, яку вони побудували. Це також книга про те, що історія ніколи не закінчується.

 

«Молитва про Овена Міні» Джон Ірвінг (A Prayer for Owen Meany) 

 

Одинадцятирічний Овен Міні пробиває по бейсбольному м’ячу в матчі Малої ліги в Ґрейвсенді, Нью-Гемпшир, вибиває його за межі поля й вбиває матір свого кращого друга. Оуен не вірить у випадковості; він вважає себе інструментом Божим. Те, що стається з Оуеном після того випадкового удару м'ячем у 1953 році, є одночасно надзвичайним і жахливим.

Як більшість романів Ірвінга, це роман-притча, сповнений іронії, містичних подій та майже детективних загадок.

 

 

 

«Доля і надія» Ніклас Натт-о-Даґ (Ödet och hoppet)

Рік 1434: Кальмарська унія під загрозою розпаду. Ерік Померанський править з Данії непевною рукою. На півночі спалахує повстання, яке очолює горянин Енгельбрект Енгельбректссон. Молодого Монса Бенгтссона з роду Натт-о-Даґів відправляють до Енгельбректа, щоб завоювати його прихильність для просування клану їз блакитно-золотим щитом.

5 травня 1436 р. Енгельбректа було вбито на одному з острівців на озері Ельмарен. Його вбивцею був Монс Бенгтсс.

У цьому романі  Ніклас Натт-о-Даґ розгадує найбільш відоме вбивство в шведському середньовіччі у єдиний спосіб, який сьогодні доступний: містифікацією.

Ніклас Натт-о-Даґ  — нащадок Монса Бенгтссона в п'ятнадцятому поколінні.

 

 

«Слухай своє серце» Сара Фергюсон (Her Heart for a Compass)

 

Від однієї з найвідоміших колишніх представниць британської королівської родини, Сари Фергюсон, герцогині Йоркської — захопливий роман про дорослішання молодої дворянки у суспільстві вікторіанської Англії.

 

Близький друг королеви Вікторії, шотландський герцог Букле, має укласти вигідний шлюб для леді Маргарет Монтегю Скотт. Але Маргарет — імпульсивна та відверта дівчина в репресивному суспільстві, де жінок буквально тримають у корсетах і вимагають відповідати їм. Коли батьки леді Маргарет укладають для неї соціальний шлюб, вона намагається змиритися із цим рішенням. Але незадовго до оголошення про її заручини Маргарет тікає, залишивши батьків пояснювати її раптову відсутність в розкішній танцювальній залі, заповненій двома сотнями поважних гостей.

Вигнана з пристойного суспільства, Маргарет займається благодійною діяльністю та знаходить сили в колі жінок, що прагнуть зламати шаблон, серед яких дочка королеви Вікторії принцеса Луїза. Маргарет вирішує слідувати своєму серцю — подорож самопізнання, яка приведе її до Ірландії, Америки, а потім назад до Британії, де вона знаходить життя, яке їй завжди було призначено.

 

Роман ідеально підходить для шанувальників Бріджертонів.

 

 

«Жахлива пишнота» Б.Р. Майерс (A Dreadful Splendor)

 

Женев’єв Тіммонс — фальшива спіритуалістка, яка навчилася ремеслу від своєї матері. На жаль, через помилку її заарештовують, і тепер її доля, здається, вирішена. Дивом її тимчасово рятує від шибениці джентльмен, який бажає, щоб вона провела сеанс для містера Пембертона, який нещодавно втратив Одру, свою наречену. Якщо Женев’єв вдасться провести сеанс достатньо переконливо, щоб принести молодому лорду спокій, вона отримає свою свободу.

Але коли дівчина прибуває до величного особняку Сомерсет-Парк, виявляється, що містер Пембертон не той засмучений коханець, якого вона очікувала. Грубий, але надзвичайно привабливий джентльмен впевнений, що його наречена була вбита, хоча немає жодних доказів. Тепер тільки зізнання може привести до справедливості, і містер Пембертон вирішує, що Женев’єв допоможе йому це зробити. За його знанням про будинок і її талантом ілюзій вони можуть зіграти такий страшний сеанс, який спонукає вбивцю вийти на світло. Однак, коли починають траплятися жахливі події у помісті, Женев’єв розуміє, що її фокуси вже не потрібні. Вона може бути фальшивкою, але привид Сомерсету може бути дуже реальним…

 Цей роман з нового для нас напрямку Young adult, який ми маємо намір активно розвивати.