#7КориснихЦитат. Від атомів до дерева

#7КориснихЦитат. Від атомів до дерева
З чого складаються живі тіла і при чому тут вуглець? Що таке генетичний код, хто такі віруси і як влаштовано еволюційне древо? Якщо ви забули про що вам розповідали на уроках біології у школі – не біда. «Від атома до дерева» - унікальний підручник з біології для дорослих від біолога та наукового журналіста Сергія Ястребова. При цьому складний матеріал викладено дохідливо і захоплююче. Центральною темою книги є еволюція життя на Землі: автор вважає, що тільки під цим кутом зору найрізноманітніші біологічні проблеми знаходять єдиний сенс. Книга складається з чотирьох частин, теми яких послідовно розширюються: «Хімія життя», «Механізм життя», «Древо життя» та «Історія життя».  
  • -  А ось на наше друге запитання — чи всі живі системи складаються з атомів? — відповіддю буде впевнене «так». У цьому плані біологічний світ є набагато менш різноманітним, ніж фізичний. Будь-яка жива істота побудована з атомів, і тільки з атомів, у повній відповідності до класичної атомної гіпотези. Приклади інших, неатомних форм життя поки що можна знайти лише в  науковій фантастиці.
  • - Отже, важкі елементи синтезуються всередині зір і розпорошуються в просторі, коли ці зорі вибухають як наднові. Отже, вплив наднових зір на елементний склад Усесвіту дійсно величезний. Важкі елементи, що розсіяні їхніми вибухами, містяться у космічному пилу, а він конденсується в зорі наступного покоління — уже з повноцінними системами, що містять землеподібні планети.
  • - Хімія відомих нам живих систем заснована на одному головному елементі — карбоні.
  • - Ланцюжки атомів карбону, що з’єднані ковалентними зв’язками, утворюють основу не тільки вуглеводнів, а й багатьох інших органічних речовин. Довжина цих ланцюжків нічим не обмежена, до них цілком можуть входити десятки, сотні, а іноді й тисячі атомів. Крім того, вуглецеві ланцюжки не обов’язково є лінійними. Вони можуть розгалужуватися, а можуть і замикатися в кільця.
  • -Формули органічних речовин чимось нагадують китайські та японські ієрогліфи. Вони приблизно так само складаються з набору готових радикалів (відомий філолог-японіст Кирило Черевко так і пише: «Ієрогліфи утворюються з різних сполучень обмеженої кількості простих елементів — подібно до того, як з атомів утворюються молекули»). До того ж, у випадку з ієрогліфами кількість радикалів є набагато (у десятки разів) більшою, а правила їх поєднання — набагато примхливішими.
  • -Загалом, світ органічних сполук є різноманітним, цікавим і, головне, внутрішньо логічним. Знайомство з ним, навіть на найбільш початковому рівні, найменше схоже на примітивне зубріння. Сприймімо це знайомство як легку прогулянку «зоологічним садом молекул» — на кшталт «зоологічного саду планет», про який писав Гумільов у вірші «Заблукалий трамвай».
  • -Тепер — погана новина. У біохімії визначення кислот і основ за Арреніусом зовсім не застосовують. Замість нього ми користуватимемося визначенням данського хіміка Йоханнеса Ніколауса Брьонстеда: кислота — молекула, що віддає протон, основа — молекула, яка приймає протон.
Товари з цієї статті
Від атомів до дерева Сергій Ястребов
Паперова
450,00 грн
Додати у кошик