#7КориснихЦитат. Сила забування

#7КориснихЦитат. Сила забування
"Сила забування" — це своєрідний гайд по перетворенню забування на корисну навичку, яка допомагатиме досягати цілі. Це незвичайне керівництво створив Майк Байстер — відомий американський математик, людина-калькулятор, педагог та автор методики Brainetics — особливої системи тренування мозку. У написанні книжки також взяла участь Крістін Лоберг — письменниця, яка створила низку бестселерів, що відзначені у списках New York Times, Wall Street Journal, Amazon та USA Today, викладачка письма у Каліфорнійському університеті. Вона перетворила "математичну" мову науковця Байстера на цікаву та зрозумілу широкому загалу. У "Силі забування" автори пропонують 6 інструментів, зокрема спеціальні ігри, вікторини, які допоможуть за допомогою корисного забування "натренувати" agile-мислення, продуктивність, сконцентрованість та вміння долати щоденні фактори, що відволікають, викликають стрес або навіть депресію. Книжка буде корисна всім, хто бажає напрацювати нові навички та покращити свою ефективність.  
  • Якщо ми навчимося мінімізувати зайвий, неефективний безлад та примножимо ефективність того, що веде до успіху, чим у майбутньому будуть користуватися наші нащадки, людство зможе далеко зайти. Опанування мистецтва забування, як ви скоро дізнаєтеся, стане найголовнішим фактором для цього досягнення.
  • Якщо ви схожі на більшість людей, ідея стати ефективним мислителем має бути для вас привабливою. Усі ми прагнемо бути наділеними цим умінням і водночас відчуваємо лише обмеження можливостей, що зростають через реалії сучасного життя. Я не знаю людини, яка хоча б раз протягом «нормального» тижня не відчувала себе перевантаженою інформацією, вкрай знервованою та виснаженою як фізично, так і емоційно.
  • Нас оточують ефективні мислителі. Якщо б у світі їх не існувало, у нас виникли б серйозні проблеми з інноваціями та простим виконанням своєї роботи. Вам зовсім не потрібно бути генеральним директором компанії Fortune 500, щоб підпадати під визначення людини, яка має дивовижну здатність досягати багатьох висот і приймати відмінні рішення за секунди. Ефективні мислителі займають усі посади нашого світу, від корпоративного сегмента до тилу, де вони тримають усе під контролем і слідкують за тим, щоб потяг мчав по накатаних рейках без затримок. Вони — мізки, що народжують нові ідеї та процвітання компаній. Такою самою мірою вони і сила, що створює міцні здорові родини, які насолоджуються щастям більше, ніж середньостатистичні.
  • Ерл Міллер, нейробіолог з Массачусетського технологічного інституту, який у 2007 році керував дослідженням, результати якого були опубліковані в журналі «Сайнс», став одним з перших учених, які відкрили, що усвідомлена концентрація та мимовільна увага (тобто перемикання уваги на певне відволікання, що потрапило на очі) — не одне й те саме. Вони не керуються тією ж ділянкою мозку. Лорен Неергард у своєму інтерв’ю для «Асошіейтед прес», в якому вона звітувала про дослідження Міллера, яскраво це описала: «Наш мозок звертає увагу на ті чи інші речі чи об’єкти у два способи: “згори вниз”, або ж усвідомлена, цілеспрямована увага (наприклад, коли ви зосереджуєтеся на читанні) та “знизу вгору”, або ж рефлекторна увага на інформацію, що сприймається органами чуття (голосні звуки, яскраві кольори чи загрозливі хижаки). Аналогічно, існують різні рівні порушень уваги. Деяким людям важко сфокусуватися, іншим — відсіювати відволікання».
  • Інакше кажучи, як ми можемо запобігати замахам відволікань на нейронну мережу, побудовану для полегшення нашої концентрації? Це залежить від того, наскільки добре ми можемо зупинити ці відволікання від отримання надмірної уваги. Один з найвідоміших тестів, який використовують для вивчення дії фокусування, має назву «тест Струпа» (на честь Джона Рідлі Струпа, що в 1935 році опублікував статтю, в якій пояснювався «ефект Струпа»). З того часу тест став широко використовуватися в психології для визначення, як швидко людина може розпізнавати кольори та слова, коли ті не обов’язково збігаються.
  • У повсякденному житті ми навмисне відбиваємо чимало природних, рефлексних реакцій нашого мозку. Ця здатність головним чином залежить від цієї маленької ділянки в нашій префронтальній корі.
  • Мозок справді є центром вашого життя, який обробляє та інтерпретує кожний момент усього пережитого. Це головний генератор думок, емоцій та рішень, який може значно вплинути на вас і ваші шанси на успіх. Навчившись контролювати його навантаження та швидкість, ви зможете збільшити його потужність.