#7КориснихЦитат. Кишенькова книжка емоційного інтелекту

#7КориснихЦитат. Кишенькова книжка емоційного інтелекту
Розпочнемо з вами тиждень з важливої книжки, яка допоможе вам навчитися керувати своїми емоціями та зрозуміти їх. Книжка «Кишенькова книга емоційного інтелекту» — ваше розуміння емоцій та почуттів. Вміння поводитися з ними можуть визначити ваш успіх та щастя у всіх аспектах вашого життя. На кожній сторінці книжки висвітлюється сценарій, в якому ви можете використовувати емоційний інтелект, щоб отримати користь в різних життєвих ситуаціях. Емоційний інтелект також дає вам уявлення про те, як і чому інші люди поводяться так, як вони роблять, і допомагає вам ефективніше взаємодіяти з ними. Тож ось вам 7 цитат, для натхнення почати навчитися керувати емоціями.
  • Емоції відіграють важливу роль у тому, як ми мислимо й поводимося. Емоції оберігають нас і допомагають залишатися у фізичній безпеці, спонукаючи реагувати на ті чи інші загрози. Базові емоції, такі як страх, гнів і відраза, не чекають, поки ви добре подумаєте, як слід усе обмізкуєте й зрозумієте, що відбувається. Коли раціональне мислення є надто повільним, ці емоції миттєво попереджають вас про небезпеку й змушують негайно ввімкнути реакцію «бий або тікай».
  • Ми часто думаємо, що емоції бувають позитивними або негативними. Але уявлення, що нам слід налаштовуватись на те, аби мати тільки «позитивні» емоції, такі як щастя, надія чи співчуття, навряд чи корисне, адже так ми припускаємо, що краще уникати чи придушувати «негативні» емоції — образу, нетерпіння, ревнощі. Насправді ж усі емоції мають позитивну мету, хоча емоції типу страху, гніву, суму або каяття можуть і не відчуватися як приємні.
  • Не так просто відрізнити одну емоцію від іншої; зрозуміти, де закінчується одна і починається інша. А коли, наприклад, доходить до таких емоцій, як щастя та розчарування, ми із власного досвіду знаємо, що емоції мають різний ступінь інтенсивності; можна почуватися дуже щасливими, трішечки щасливішими, до краю розчарованими, відчувати лише легке розчарування.
  • Інтуїція — це безпосереднє, негайне знання. Ви не знаєте, чому це так, не можете пояснити, але просто відчуваєте і знаєте, що так воно є. Інтуїція — це процес, який дає вам змогу знати щось, не думаючи. Вона «розташована» у підсвідомості і є містком між свідомою та несвідомою частинами розуму. Інтуїція поєднує емоцію і розум.
  • Але прочитати інші емоції складніше; ви не можете покладатися просто на вираз обличчя, намагаючись зрозуміти, що відчуває людина.
  • Відповідальність за свої емоції допоможе вам краще ними керувати. Чому? Коли ви берете на себе відповідальність за власні емоції, ці емоції — як і будь-яка інша ваша власність — належатимуть вам і ви зможете розпоряджатися і керувати ними по-своєму
  • Наш вираз обличчя, жестикуляція, те, як ми стоїмо чи сидимо, наскільки швидко і голосно розмовляємо чи наскільки близько стоїмо до інших — це все посилає сильні сигнали щодо того, що і як ми відчуваємо. Свідомо чи ні, люди доходять висновків щодо нашого поводження та емоцій. І навіть якщо ми мовчимо, комунікація з нашого боку не припиняється, через нашу поставу й вираз обличчя.